FESTIVAL PROGRAMMA

DINSDAG 8 oktober 2019

HOE KUNST EN CULTUUR BIJDRAGEN AAN EEN CIRCULAIRE SAMENLEVING | Openingsdebat | di 17.00-19.00

Wat kan kunst en cultuur bijdragen aan de realisatie van een circulaire samenleving? 

met: Joop Mulder (Oerol, Sense of Place), Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Gezondheid, Energie en Landbouw), Hans Mommaas (directeur Planbureau voor de Leefomgeving, Tabo Goudswaard (social designer), Merlijn Twaalfhoven (curator In Our Nature), Anna Tilrou (curator fontijnenproject) en Jox Jansen (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) Joy Arpots (Scout Brabant C)  

Moderator: Henri Swinkels (oud-gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur) 

Erbij zijn? Stuur aan mail aan frida@podiumcirculair.nl. De gratis toegang tot dit openingsdebat is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de gemeente Boxtel.

WOENSDAG 9 oktober 2019

De Kleine Aarde 2.0 | Pim Ketelaars, Matthijs Bosman | wo 11.30 – 13.00

De realisatie van synergie en het leggen van een succesvolle verbinding tussen de pioniers van De Kleine Aarde en de omwonenden van deze circulaire proeftuin was de opdracht van kunstenaar Matthijs Bosman.

Anno 2019 is er veel tot stand gekomen en blijkt dat de idealen van oprichter Sietz Leeflang nog niets aan actualiteit hebben ingeboet. Zijn programma ‘De praktijk van het ideaal’ maken de De Kleine Aarde een centrum voor onderwijs, voor Greentech en voor circulaire debatten en presentaties.

Artivisme | Ruben Jacobs | wo 11.30 – 13.00

De wereldwijde biodiversiteit gaat zwaar gebukt onder onze collectieve overconsumptie en vervuiling. De mens ondergraaft daarmee het voortbestaan van velen soorten, inclusief zichzelf.

Het roer moet radicaal om vindt Cultuursocioloog Ruben Jacobs.

Energietransitie als elektromotor voor gemeenschap en landschap | ECCO & Anarchien van Heemstra | wo 11.30 -13.30

Een inspirerende bijeenkomst over het project ECCO: hoe biedt de
energietransitie kansen aan landschap, kunst, sociale cohesie en
economische ontwikkeling. ECCO werkt hiervoor samen met Kunstloc,
het Groen Ontwikkelfonds Brabant, Brabant geeft Energie, de Design
Innovation Group en Podium Circulair. Tijdens de bijeenkomst doe je nieuwe inzichten op. Je wordt uitgedaagd en geïnspireerd. Er worden oplossingen gezocht en onderwerpen worden creatief benaderd.

De Meent | Irene Fortuyn | wo 11.30 -13.00

Irene Fortuyn van Ketter & Co onderzoekt de  wisselwerking tussen landschap, gemeenschappen, materiaal en vakmanschap. KETTER&Co verbindt verschillende partijen: landelijke- provinciale- en gemeentelijk overheden, universiteiten, studenten, alumni, gedetineerden, lokale ondernemers, tuinmannen, nieuwkomers en bewoners van stad en platteland.

Met uitwisseling tussen deelnemers en intervisie in kleine groepen.

Earth Charter Game | wo 11.30 – 13.00 & 15.15 – 16.45

De Earth Charter Game is een inspirerend spel dat spelers uitdaagt om via een leuke en nieuwe interactieve manier samen te werken aan een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereld.

Ons Innerlijk Landschap | Annemarie Hendriksen | wo 14.00 – 15.00

In ons innerlijk landschap kunnen we van alles beleven. In de workshop van Annemarie Hendriksen maken we ons los van de dagelijkse beslommeringen en gaan behoedzaam op pad. Opmerkzaam, nieuwsgierig en met een open hart. Bewust worden van wat er speelt, inspiratie, veerkracht en creativiteit vinden.

“Het gebied van de ‘Felt Sense’ is onze Common Ground, waar we ervaren hoezeer we verbonden zijn met elkaar en de wereld om ons heen.”

Praktisch Heldendom in een tijd vol draken | Merlijn Twaalfhoven | wo 14.00 – 15.00

Hoe kun je navigeren door een tijd van immense uitdagingen? Hoe bouwen we aan een gezonde, rechtvaardige en verbonden wereld de komende 100 jaar? En kun jij zelf een rol van betekenis spelen als je geen celebrity, staatshoofd of CEO van een multinational bent?
Na een prikkelend pleidooi voor praktisch heldendom zetten we samen de eerste stappen waarin we op zoek gaan naar een eigen kompas voor de komende 20 jaar.

Metaforen in ecologische crisis | Imre Ploeg | wo 15.15 – 16.45

Imre houdt zich bezig met het belang van metaforen en verbeelding in de ecologische crisis. Hoe groot is de invloed van metaforen op ons denken? En hoe zorgen we dat die een meer prominente plek krijgen in het debat over de ecologische crises? Imre vindt dat we meer mogen luisteren en kijken en minder zouden moeten praten.

Masterclass: Rituelen van afscheid, verandering en overgang | Ida van der Lee | wo 15.15 -16.45

Overschakelen naar een duurzame economie vraagt offers, misschien vlieg je wel niet meer maar zie je daardoor je familie aan de overkant van de oceaan niet meer. Of mis je het eten van vlees. Bij de workshop van Ida leer je welke emoties de veranderingen bij jou losmaken en hoe we het oude waardig kunnen achterlaten om ruimte te maken voor het nieuwe. Ida: ‘We gaan oude gebruiken en gewoontes, zoals boodschappen doen deprogrammeren en een nieuwe mindset creëren en ritualiseren. Ook kijken we hoe we samen kunnen optrekken en elkaar kunnen steunen in dit proces.’

Re-creatie | Sjaak Langenberg & Rosé de Beer | wo 15.15 -16.45

Hoe worden afval- en energiestromen tot inspirerende en gezonde onderdelen van een recreatief groengebied? Hoe betrekken kunstenaars en ontwerpers de bewoners en cliënten van een zorginstelling bij inventieve omgang met afval?
Sjaak Langenberg en Rosé de Beer ontwikkelden het artist-in-residence programma ‘Re-creatie’ voor gehandicapten-zorgorganisatie Reinaerde (Utrecht). De zorg voor mens en materiaal komen samen op één plek: fysieke en sociale repair.

Geert van der Veer bedacht een nieuw voedselsysteem. Met zijn Herenboerderijen wil hij mensen weer verbinden met hun voedsel. Herenboerderijen zijn kleinschalige coöperatieve boerderijen in eigendom van investeerders. Deze investeerders beslissen mee over de productiemethode en eten dat wat hun boer in loondienst op hun verzoek verbouwt.

En als je denkt: ‘hé, ik ken hem ergens van’. Klopt! Hij was te zien in de uitzending van Tegenlicht over Plattelandspioniers.

Voedselbos |  Wouter van Eck & John Vermeer | wo 19.00 – 21.00

Voedselbossen kunnen een alternatief bieden voor reguliere landbouw; een alternatief dat ecologische, sociaal-maatschappelijke waarde, gezond water en lokaal voedsel levert in plaats van milieudruk oplegt.

Grote landschappelijke en agrarische uitdagingen zullen de transformatie van het landschap van Brabant beïnvloeden. Is de aanleg van voedselbossen een oplossing voor een duurzaam voedselsysteem?

Zangworkshop |  Imre Ploeg | wo 19.30 – 22.00

Als je ergens vrolijk van wordt is het zingen! Wil jij je ook laten horen? Doe dan mee aan de zangworkshop van Imre Ploeg. Lekker samen zingen, passend in het thema van In Our Nature. Bovendien geeft Imre met de amateur-zangers die willen op donderdag een concert!

Eldorado | Bart van Dongen, Hans Sparla |
wo 21.30 – 22.00

Het leven is mooi en als ’t even kan, lopen we achter de muziek aan. Haal er uit wat er in zit! We zijn allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado.

Maar ondertussen kennen we allemaal de verhalen over drugslabs en hennep-zolders die vlam vatten. Over crimineel geld dat wordt witgewassen en vaten met enge chemicaliën in de natuur.

Ondermijning vind je overal. Zoals die boerenschuur die wordt gehuurd en waarvan de ramen worden afgeplakt: wat gebeurt daar en wat trekken we ons daarvan aan?

De Aarde Nu | Martje Wijers, Merlijn Huntjens | wo 20.00 – 20.30 – aansluitend the Final Season Show

Onder ons verspreidt de olievlek zich loom als een belofte. Een donkere plas, kronkelend. Vol krioelende regenbogen. (Ellen Deckwitz).

In de dichtbundel ‘De aarde nu’ kleuren 38 Nederlandse en Belgische woordkunstenaars toekomstbeelden van onze planeet, maar ook die van onze kinderen en kleinkinderen. Daarbij tonen de dichters vele wegen: speels of met scherpe randjes, soms cynisch, dan weer romantisch. Een vraag aan Nederlandse en Belgische dichters van nu om ‘hun’ toekomstbeeld te schetsen, mondde uit in deze dichtbundel.

The Final Season Show | Jee Kast, Martje Wijers, Arnoud Rigter | wo 20.30 – 21.30

Één televisiestudio, drie dichters, een muzikant, drie kwartier de tijd om de wereld te redden.

Kan poëzie de wereld redden? In een licht absurdistische, poëtische voorstelling kijken we mee met drie dichters die een poging doen redders van de mensheid te worden. De tijd tikt, de klok loopt. Dichters kleuren buiten de lijntjes, denken buiten de box.  Steeds absurdere ideeën passeren de revue. Zal het hen lukken om binnen drie kwartier een oplossing te bedenken?

 

Normal Is Over | Documentaire | Renee Scheltema wo 19.00 – 21.30

Maker Renée Scheltema maakte diepe indruk op de Klimaattop met haar documentaire en met haar actuele onderzoek naar waarom we met zijn allen nog steeds zo geënt zijn op eindeloze groei. Normal is Over maakt duidelijk dat onze planeet die groei niet lang meer verdraagt. De oplossing: we moeten op zoek naar een systeem waarin niet groei, maar het verbeteren van de planeet centraal staat. In haar documentaire bundelt Scheltema de visies van inspirerende denkers en doeners uit onder meer Nederland, Amerika, Canada, Australië, India, Malawi, België en Zuid-Afrika.

 

De Spelers van Oosterwold | Documentaire | Marit Geluk wo 21.30 – 22.00

Van een dikke laag zeeklei tot groene oase. Aan de oostkant van Almere ligt Oosterwold, een agrarisch landschap met een omvang van 43 vierkante kilometer. Hier mogen initiatiefnemers met elkaar het land ontwikkelen. ‘De Spelers van Oosterwold’ is een film over een revolutie in de gebiedsontwikkeling, waarbij bewoners met behulp van enkele spelregels zonder bemoeienis van overheid of gedreven door winstmaximalisatie van ontwikkelende partijen, het land inrichten.

 

DONDERDAG 10 oktober 2019

‘Duurzaamheid = cultuurvraagstuk’ | Walter Faaij | do 10.30 – 11.30

Duurzaamheid is een kwestie van cultuur. Walter Faaij laat zien dat duurzaamheid geen technologische uitdaging is, maar een cultuurvraagstuk. Hij neemt ons mee op reis naar de essentie van cultuur en verandering. Want verduurzamen​ wordt makkelijker als je weet hoe cultuur werkt.

Walter Faaij (1984) is corporate antropoloog, consultant, spreker, facilitator, onderzoeker en verhalenverteller. Hij is oprichter van Green Culture Lab en begeleidt organisaties en bedrijven op het snijvlak van duurzaamheid en organisatie- of cultuurverandering.

Hoe wordt jouw event groen en circulair? |  Jan Douwe Kroeske & Frans Verouden | do 11.30 – 13.00

In 2008 vroeg de wetenschap Jan Douwe Kroeske, bekend van o.a. televisieprogramma’s Jules Unlimited en 12 Steden 13 Ongelukken, hoe zij wetenschap, innovatie en duurzaamheid op een laagdrempelige manier konden overbrengen naar een groot publiek. Sindsdien doet hij dit via zijn Summerlabs. Frans Verouden is oprichter van Stichting Green Stages. Een organisatie die zich hard maakt voor een duurzame culturele sector. Zij doen dat door gemeenten en culture organisatieste ondersteunen in duurzaamheidsbeleid en evenementorganisatoren om hun festival of event aantoonbaar duurzaam te maken.

Biophilia |  Juul Rameau | do 11.30 – 13.00

Wat kan de natuur ons leren als het gaat om drastische, maar noodzakelijke veranderingen tot stand te brengen? Biomimicry is een nieuwe manier van kijken naar en waarderen van de natuur. Het introduceert een tijdperk dat niet gebaseerd is op wat we uit de natuur kunnen halen, maar wat we van de natuur kunnen leren.

Dat is ook het uitgangspunt van kunstenaar Juul Rameau die met haar Onderzoekstraject Garden of Abundance de helende kracht van de natuur wil inzetten ter bevordering van het welzijn van de mens. Door (kunst)installaties mensen in het moment, op het moment bewust verbinding te laten maken met de natuur.

Masterclass Biomimicry | Lydia Fraaije | do 11.30 – 13.00

Biomimicry is leren van de 3,8 miljard jaar Research en Development kennis van de natuur. Deze enorme database aan kennis gebruiken we om ontwikkelingen binnen een ecosysteem te passen. Zo kunnen we van termieten leren hoe we met zonne-energie gebouwen kunnen ventileren. En van de nano structuur van een lotus blad hoe we oppervlakken kunnen ontwerpen die zelfreinigend zijn.

Tijdens de masterclass van biomimicy architect Lydia Fraaije krijg je een praktische introductie in de wereld van biomimicry.

Stoomcursus Donut Economy | Conny Bergé | do 11.30 – 13.00

De Donuteconomie is goed voor mens, maatschappij, aarde, milieu en dier, maar wat betekent de Donuteconomie voor jou persoonlijk? En hoe kunnen we ons maatschappelijk inzetten om te komen tot een echte circulaire, duurzame, eerlijke en gezonde samenleving?

Conny Bergé is mede-initiatiefnemer van de Donut D-Day en neemt je op interactieve wijze mee de diepte in.

Tip: bekijk van tevoren de SDG’s van de VN.

Serious Gaming | Ellis Bartholomeus | do 11.30 – 13.00 & 17.00 – 18.00

Wie scoort de prijs van beste omdenker van de dag?
Speel het spel in teams van vier rondom de uitdaging: “Hoe maken we een duurzaam, groen en welvarend Brabant?” Welke speler(s) vinden de meest originele, grappige of serieuze oplossing tijdens het spelen van dit spel, daag elkaar uit en voer een dialoog over het onderwerp, maak het en vorm een oplossing samen terwijl je met plezier elkaar kan helpen door/om/op de bestaande kaders te kijken en tot nieuwe inzichten te komen. Beantwoord samen de vragen, voor wie, door wie, wat, waarom, wanneer en “Hoe dan?” in een gestructureerde vorm.
Ellis: ‘Spelen met dromen en ideeën creëert mogelijkheden. In een spel kun je een held worden.’

Mindfulness in de natuur | Achim Heine | do 14.00 – 15.00

“Mindfulness helpt aan te wakkeren wat al in ons aanwezig is – onze ′good mind′, zegt Achim. Speciaal voor In Our Nature zal Achim de emotionele kant van klimaatverandering meenemen in zijn workshop. Hoe verwerk je de impact hiervan op je gevoelsleven? Hoe ga je met iets om dat zo bedreigend is maar er nog niet is. Hoe verander je je mindset en hoe blijf je positief zonder het probleem goed te praten?

Achim is een gepassioneerde meditatie beoefenaar. Hij mediteert dagelijks en heeft tien lange retraites gedaan. Deze continuïteit en ervaring is wat zijn cursussen bijzonder maakt. Het vallen en opstaan van leren mediteren is zijn tweede natuur. Kom mee leren hoe je je eigen brein kan gebruiken als oplaadmoment.

Lab voor Toekomstige Generaties | Miranda Willems | do 15.15 – 16.45

Test vandaag mee in het Lab voor Toekomstige Generaties. Wat betekent het om de belangen van toekomstige generaties mee te nemen in onze beslissingen voor vandaag?

 

Mindfulness voor kinderen met slagwerk | Achim Heine | do 15.30 – 16.00

Heb je wel eens nagedacht waar je aandacht de hele dag naar uit gaat? Sta je wel eens stil bij alle ervaringen die je hebt? Hoe ga je om met alles wat er de hele dag gebeurd, in de klas, bij muziekles, bij sporttraining? Stuur je je aandacht naar je bepaalde onderwerpen?
In deze workshop zullen we stilstaan bij je eigen ervaring van dingen. Dat doen we met muziek waar je zelf ook aan mee mag doen. Achim Heine leidt de workshop, hij verzorgt de percussie. Het wordt een leuke interactieve workshop!

Summer of Soil | Pieter Ploeg | do 15.15 – 16.45

Raak geïnspireerd door het verhaal van Pieter Ploeg over onze levende bodem en word een bodem-bewuste consument of pionier.
Maximaal aantal deelnemers: 20

Een performatieve vergadering over sociale duurzaamheid | Malou van Doormaal | do 15.15 – 16.45

De vraag over duurzaamheid gaat niet alleen over materialen, maar ook over de manier hoe we met elkaar omgaan. Kunstenaar Malou van Doormaal, gelinkt aan de Academie Voor Beeldvorming, ging met de Turnclub op reis naar Montenegro om te onderzoeken wat sociale duurzaamheid precies betekent. Dit bleek ingewikkelder dan gedacht. Tijdens een performatieve vergadering zullen de problematieken van deze reis worden besproken.

Inzichten uit de klimaatpsychologie | Mirjam Bemelmans | do 15.15 – 16.45

Van klimaatdrammer naar klimaatheld! Maak jij je weleens zorgen over kv? Wil je onderdeel zijn van de oplossing en anderen daarbij betrekken? Maar merk je dat gesprekken soms moeizaam verlopen als je over het klimaat begint?  You are not alone! WelKom bij de Mclass Klimaatpsychylogie en klimaatcommunicatie.
Je krijgt inzicht in de werking van ons brein en de emoties die achter ‘klimaatapathie’ schuilen.  Na afloop heb je een set skills waarmee jij jouw omgeving in beweging krijgt.

Precisie Landbouw, Voedsel & Landschap | Vera Bachrach | do 14.00 -15.00

Agrofood is na de hightech sector de grootste economie van Brabant. In 2020 wil de provincie tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio’s van Europa behoren. Dat betekent een mega transitie. Hoe ziet die landbouw en veeteelt van de toekomst eruit? Hoe moet je dat doen als boer? Het anders doen maar hoe dan? Stoppen of heel je bedrijf omgooien? In verschillende trajecten zet de Provincie Brabant kunstenaars/ontwerpers in om mee te denken. Wat gebeurt er als je boeren met kunstenaars/ontwerpers samen laat werken? Wim Coenraadts (Foodup! Provincie Brabant) en Vera Bachrach (campagne- en ontwerpbureau Ultra Ultra) vertellen aan de hand van 2 cases hoe zo’n samenwerking verloopt, waar ze tegen aan lopen en wat het oplevert.

Muziek | Mimi & The Po’boys | do 18.00 – 19.00

New Orleans muziek met een moderne knipoog.
Speels, afwisselend, ritmisch en opzwepend!

Red het Hout, behoud het Woud | Job Wittens & Jeroen Mulder| do 19.00 – 21.00

Hoe versterken we de relatie tussen natuur, de mens en het cultuurlandschap? Luister naar het moedige plan om het hout van de kenmerkende populieren van het Brabantse landschap een nieuw leven te geven. En sluit je aan bij de zoektocht van een kunstenaar naar de relatie tussen mens, bos en hout.

Moeder Aarde | Margreet Sweerts & Christina Fischer | do 19.00 – 20.00

Hoe ga jij om met Moeder Aarde? Verheerlijk je haar? Neem je haar ‘for granted’? En hoe zit het met je eigen moeder? Hoe ga je met haar om? Zangeres Christina Fischer (DE) en regisseur Margreet Sweerts (NL) zoeken op In Our Nature Festival naar het diep weggestopte archetype van de voedende dragende genereuse gulle lustvolle MOEDER.

het Parlement der Dingen | Merlijn van Twaalfhoven | do 19.00 – 20.00

Lang zag de mens zichzelf als een uniek schepsel. Een rationeel, autonoom subject in een wereld van passieve objecten die er vooral waren om de mens te dienen. Maar het mensbeeld waarin wij de maat der dingen zijn brokkelt af en wat komt er dan voor in de plaats? Is de mens überhaupt in staat zichzelf uit het centrum van de wereld weg te denken? Hoe ziet dat eruit?

Het zal eens tijd worden | Noortje Braat & Egon Kracht | do 20.00 – 21.00

Het zal eens TIJD worden! is muziektheater over nu, en over de toekomst. Over hoe we teren op de aarde. Over hoe we vastzitten in allerlei gewoonten. Over een wereld waarin oude systemen niet meer werken. En hoe we ons daar steeds bewuster van worden.

Noortje Braat & Egon Kracht bouwen een zelfvoorzienend huis van restmaterialen en laten zien dat het anders kan. Iedereen kan een verschil maken.

Interactieve zangworkshop | Imre Ploeg | do 19.30 – 21.30

Als je ergens vrolijk van wordt is het zingen! Wil jij je ook laten horen? Doe dan mee aan de zangworkshop van Imre Ploeg. Lekker samen zingen, passend in het thema van In Our Nature. Bovendien geeft Imre met de amateur-zangers die willen op donderdag een concert!

Concert | Imre Ploeg | do 21.30 – 22.00

Met de deelnemers van de zangworkshop geeft Imre een concert.
Tostifabriek & Doe het zelf kip | Vera Bachrach
Sneetje brood, plakje ham, plakje kaas. Ogenschijnlijk heel eenvoudig zo’n tosti. In de Tostifabriek onderzocht Vera samen met bezoekers of het echt zo simpel is.

De meeste mensen staan op een enorme afstand van hun vlees. Met de Doe-Het-Zelf-Kip wil Vera consumenten beter inzicht geven in de waarde en waarden van het stukje vlees op hun bord.

 

Kinderprogramma Bosschool Driebergen| Nelleke Schreuders

Als je stil kan zijn en goed luistert valt er heel veel te horen!

Nelleke Schreuders van Bosschool Driebergen gaat met verschillende basisschoolklassen op zoek naar de geluiden, de muziek en de verhalen van De Kleine Aarde. Nelleke neemt de kinderen mee in een verhaal over een koning en drie prinsen. Horen deze koning en prinsen allen hetzelfde wanneer ze stil zijn? Met Bosschool Driebergen wil Nelleke meer bewustzijn creëren rondom de manier waarop we natuuronderwijs geven aan onze kinderen. Natuureducatie moeten we niet  via het hoofd geven, maar via ons hart. Want wie zich verbonden voelt met zijn natuur kan daar ook zorg voor dragen!

 

 

Doorlopend

Garden of Abundance | Juul Rameau
Op het festival is werk te zien van Juul Rameau. Juul creëert ‘natuurlijke plekken’ of rustpunten. ‘Met mijn werk wil ik de connectie tussen mens en natuur stimuleren en verbeteren om zo het welzijn te vergroten.’ Door de tijdelijke installatie Garden of Abundance kom je in het moment en sta je bewust in verbinding met de natuur.

Conceptual Photography | Annemieke Tonnaer

Blijf je verwonderen over de natuur. Conceptueel fotograaf Annemieke Tonnaer legde haar verwondering vast in wonderschone beelden. Voor haar fotografieproject ‘Nature made – human made’ heeft ze zich laten inspireren door biomimicry. Ze zocht naar connecties tussen de natuur en de duurzame innovaties die we als mens nodig hebben. Ze combineert deze beiden werelden tot één beeld.

ExclusiEF AANBOD

2 dagen = 10% korting

Voor 2 dagen inclusief avondprogramma’s betaal je in plaats van €90,- maar €80,-

BLOKKENSCHEMA

Download hier de blokkenschema’s van woensdag 9 oktober en donderdag 10 oktober.